Web siteleri, arama motorlarındaki sıralamalarına bağlı olarak efektif olabilmektedir. Bunu sağlayan uygulama ise son zamanlarda ismini sıkça duymakta olduğumuz SEO işlemleridir. Aramam Motoru Optimizasyonu olarak Türkçe’ye çevirisi yapılan Search Engine Optimization; sitenizin arama motorlarının kabul ettiği standartlara erişmesini ve arama sonuçlarında yükselmesini sağlayan uygulamaların bütünüdür. Tabii SEO uygulamalarının gerçekleşebilmesi için sitenin mevcut durumunun analiz edilmesi ve orta vadeli bir stratejinin belirlenmesi gereklidir. Pekiyi Web Site Seo Analizi Nasıl Yapılır?
Seo Analizi Nedir?
SEO analizi; sitenin arama motorları optimizasyonu ilkeleri bakımından çeşitli testlere tabi tutulması ve raporlamasının yapılmasıdır. Sitelerin Google aramalarında öne çıkmaları için bazı kriterler söz konusudur ki, bu kriterlerin genelinde başarılı olunmaması durumunda, SEO uygulamalarının etkili olabilmesi mümkün değildir.
SEO, bir kaç katmanda sürdürülen bir uygulamalar bütünüdür. Analiz yapılırken de, bir çok farklı kriter değerlendirmeye alınır. Öncelikle sitenin sunucu özellikleri ve yapısal analizinin yapılması gerekir. Yükleme hızı, Kodlama yapısı ve bu değerlerin kullanıcı deneyimine etkisi analiz edilir.
Hız ve Uyumluluk Analizi
Gtmetrix ve Google Insights gibi uygulamalar ile sitenizin sahip olduğu mevut sunucu özellikleri ile yazılımsal performans bileşenlerini test edebilirsiniz. Bu aralar sitenizi gerçek zamanlı olarak test ederek, mevcut şartlarda hangi noktalarda sorunlar olduğunu size rapor edecektir. Her iki sistem de ücrete tabi değildir ve her ikisinde de mümkün olan en yüksek puana erişilmesi gereklidir. Ayrıca, sitenizin tarama hataları ve tarama performansını, Google Webmaster araçlarından gözlemleyebilirsiniz.
Sitenizin kaynak kodlarının analiz edildiği bu aşamada, html analizleri yapılır. Sitenizde kullanılan yazılımda kodlama hatalarının var olup olmadığı, etiketlerin doğru kullanılıp kullanılmadığı bu analizle tespit edilir. Bu analizi Google Webmaster araçları ile yapabileceğiniz gibi, html analiz eden sitelerden de destek alabilirsiniz.
Header Kodlaması Analizi
Sitenizde bulunması gereken etiketlerin genel analiz raporudur. Ana sayfanın veya alt sayfaların analizi yapılabilir. Head yapılandırması, meta etiketlerinin yapılandırılması ve sosyal medya tanımlamalarının yapılması gibi bileşenlerin test edildiği analizdir. Bunun için meta tag analyzer sitelerinden faydalanılabilir.
Özgünlük Analizi
Sitenizde bulunan görsellerin ve metin içeriğinin özgünlüğünün kontrol edildiği analizdir. En kritik analizlerin başında gelir. Sitenizin özgünlüğü diğer pek çok faktörden daha önemlidir. Bu analizi, özgünlük denetimi yapılan siteler üzerinden ücretsiz biçimde yapabilirsiniz.
DA ve PA Analizleri
Sitenizin ala adı bazında ve sayfa bazında otoritesini ölçtüğünüz analiz yöntemleridir. Bu testlerin detaylı sürümlerini, pek çok analiz sitesi ücretsiz olarak sunar. Ancak temel bilgilere ücretsiz olarak erişebilmeniz mümkündür.
Backlink Analizi
Sitenize dışarıdan gelen bağlantıların sayısını ve özelliklerini görebildiğiniz analizdir. Bu uygulama da çoğu zaman ücretli olarak sunulur ancak, sitenize gelen bağlantıları Google Webmaster tools üzerinden de görebilirsiniz. Ama Google, zararlı linkleri bu listeye çoğu zaman almadığından, sitenize gelen bu tür linkleri tespit edip kaldırma talebinde bunabilmeniz için ücretli de olsa, analiz sitelerini kullanmanız gerekecektir.
Anahtar Kelime Analizi
Mevcut durum ile birlikte, gelecekte sitenin etkinliklerini planlayabilmek için anahtar kelime analizi hayati öneme sahip bir uygulamadır. Bu analizi yapabilmek için sitenizi taratıp mevcut durumu test edebilir veya webmaster tools üzerinden Google’ın algıladığı anahtarlara erişebilirsiniz. Devam eden süreçte hangi anahtar kelimeler kullanmanız gerektiğini ise Google Anahtar kelime aracı yardımı ile tespit edebilirsiniz.
Web site seo analizi görüldüğü gibi oldukça kapsamlı bir uygulamadır. Birçok bileşeni söz konusudur ve hassas bir süreçtir. Bu analizlerin yapılması kadar, yorumlanması ve bir hareket planı oluşturulması da gereklidir. Sonuç olarak bu analizlerin, SEO’nun birinci adımı olduğu söylenebilir. Hemen her site için oldukça büyük önemi söz konusudur.
Bir yanıt bırakın